Sunday, February 3, 2013

Tagurpidi ananassikook


Janet Evanovichi Stephanie Plum'i sarja raamatutes mängib see überkook tähtsat rolli. Need raamatud meeldivad mulle väga ja seega tuli kook ka järele proovida. Ei pettunud. See on kook, mis kunagi kauaks alles ei jää. Tuleb hästi välja iga issanda kord ja on mulle mitmeid ülistussõnu ära teeninud.


Kate
240 ml fariinisuhkrut
115 g võid
1 suur purk ananassirõngaid 
  (omas mahlas)


Kook
400 ml jahu
6 spl mandlilaaste
1 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
440 ml suhkrut
225 g võid
4 suurt muna
1 tl vaniljet 
180 ml hapukoort



Alusta karamellikattest. Sulata väikeses potis või ja pruun suhkur, kuni segu hakkab kergelt mullitama. Vala 26 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva panni põhja. Laota ananassiviilud ühe kihina kaunilt katte sisse. Kui tahad oma kunstimeelt välja elada, siis võib rõngaste sisse ja vahele panna kokteilikirsse või mandleid või...
Sega ühes kausis jahu, mandlid, küpsetuspulber, vanilje ja sool. 
Teises kausis vahusta suhkur ja toasoe või. 
Lisa ühekaupa munad, mikserdades natuke peale iga muna.  
Lisa kahes jupis vaheldumisi kuivained ja hapukoor, mikserdades maruliselt peale iga lisandust. 
Vala tainas ananasside ja karamelli peale.
Selleks ajaks on ahi juba soojendatud 165 kraadini. 
Küpseta kooki tund kuni tund ja 15 minutit. (Proovi tikuga keset kooki torkides, kas on küps - tikk peaks puhtaks jääma). 
Lase kooki vormis 10 minutit jahtuda ja siis keera ta tagurpidi taldrikule. (Tee seda kraanikausi kohal, sest karamell kipub pisut tilkuma keeramise käigus)
Maitseb hästi nii soojalt kui ka jahtunult, kõige paremini pallikese vaniljejäätisega ning pokaali vahuveiniga.



No comments:

Post a Comment